Tort de ciocolata cu crema de ciocolata alba

Ingrediente Blat Tort :

  • 250 ml apa calduta
  • 200 g zahar alb
  • 130 g zahar brun cu melasa
  • 2 oua
  • 125 g unt
  • 20 g cacao
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 225 g faina
  • 3/4 plic praf de copt
  • un varf cutit sare

Ingrediente – Crema de ciocolata alba cu cafea

  • 150 g ciocolata alba
  • 100 ml cafea fiarta
  • 250 ml smantana lichida indulcita pentru frisca
Ingrediente – Ganache de ciocolata toblerone

  • 200 g ciocolata toblerone
  • 400 ml smantana lichida indulcita pentru frisca
Ingrediente – Sirop de cafea


  • 250 ml apa
  • 2-3 linguri cafea
  • 125 g zahar brun cu melasa/zahar brun simplu
  • esenta de cafea
Ingrediente – Glazura de ciocolata

  • 100 ml apa
  • 170 g zahar
  • 75 g cacao
  • 12 g foi gelatina/10 g gelatina praf
  • 90 ml smantana lichida indulcita pentru frisca
Mod de preparare blat

  • Punem intr-o cratita apa, ambele tipuri de zahar, untul taiat in bucatele, cacaua amestecata cu bicarbonatul si ulterior data prin sita si amestecam bine.  Punem compozitia pe foc mic, circa 15 minute, sau pana cand zaharul si untul sunt complet topite si compozitia capata consistenta unui sirop subtire.  Este foarte important ca siropul sa nu fiarba!
  • Stingem focul si lasam siropul sa se raceasca la temperatura camerei sau, daca va grabiti si nu este foarte frig afara, o puteti lasa pe balcon/terasa, acoperita cu un capac.
  • Adaugam ouale, frecate cu putina sare, in siropul rece si amestecam pana la omogenizare.
  • Adaugam treptat faina amestecata cu praful de copt si data prin sita.
  • Mixam compozitia pana cand se deschide putin la culoare si capata o consistenta  foarte putin cremoasa.
  • Punem aluatul in forma tapetata cu unt si faina si coacem blatul in cuptorul preincalzit la 170°C pentru circa 35-40 minute.
  • Dupa 30 de minute, deschideti usa cuptorului si intepati blatul cu o scobitoare. Daca aceasta iese curata, blatul este copt, daca nu, il mai lasam la copt inca 5-10 minute.
  • Lasam blatul viitorului nostru tort de ciocolata sa se raceasca cateva minute in forma, apoi il rasturnam pe un gratar unde il lasam sa se raceasca complet.
  • Dupa ce s-a racit complet, il taiem in 3-4 foi. 
Mod de preparare – Crema de ciocolata alba si cafea

  • Topim ciocolata alba, taiata in bucatele mici, la bain-marie.
  • In timp ce ciocolata se topeste, pregatim cafeaua. Putem folosi cafea normala sau decofeinizata, mai slaba sau mai tare, in functie de preferintele fiecaruia.
  • Scoatem vasul cu ciocolata topita din bain-marie, turnam peste ea 1/4 cafea fierbinte si amestecam pana la omogenizare. Dupa acest pas, vom obtine o crema densa, cu o consistenta usor elastica. Adaugam treptat cafeaua ramasa, fierbinte, si amestecam bine. Acum vom obtine o crema cu o consistenta lichida.
  • Dupa ce am adaugat cafeaua, adaugam smantana rece lichida nemixata si amestecam.
  • Lasam crema sa se raceasca la temperatura camerei, apoi o introducem in frigider pentru 3-4 ore .
  • Dupa 3-4 ore (dupa repaus consistenta va fi tot lichida, deci nu va speriati ca nu s-a intarit), scoatem crema din frigider si incepem sa o mixam la o viteza medie la inceput si dupa ce capata consistenta, la viteza maxima.
  • Treptat, crema se va intari si va deveni pufoasa .
Mod de preparare – Ganache de ciocolata Toblerone


  • Taiem ciocolata toblerone in bucatele mici pe care le punem intr-o craticioara. Adaugam smantana lichida si amestecam.
  • Punem craticioara pe foc mic (atentie! frisca nu trebuie sa fiarba deloc) si in momentul in care ciocolata s-a topit, stingem focul.
  • Lasam crema sa se raceasca, apoi o punem in frigider pentru 3-4 ore. Dupa repaus, crema va avea o consistenta mai densa fata de crema de cafea si ciocolata alba.
  • Mixam crema ganache la o viteza medie pana cand capata consistenta, apoi la viteza maxima pana cand se deschide la culoare si devine pufoasa.
 Mod de preparare – Sirop de cafea

  • Punem apa intr-un ibric, adaugam zaharul si cafeaua (puteti folosi mai multa sau mai putina cafea) si in momentul in care incepe sa fiarba, stingem focul.
  • Strecuram cafeaua fierbinte printr-o sita de panza, adaugam esenta de cafea dupa gust, si o acoperim cu un capac.
  • Lasam siropul sa se raceasca.
Mod de preparare – Glazura de ciocolata

  • Punem foile de gelatina la inmuiat in apa rece pentru 10 minute.
  • Intr-o craticioara cu fund gros, punem apa, zaharul, cacaua si smantana lichida. Amestecam pana la omogenizare, dar cu grija, astfel incat glazura sa nu inglobeze prea mult aer.
  • Cand glazura se apropie de punctul de fierbere (vom observa mici bule de aer la suprafata ei), stingem focul si adaugam gelatina stoarsa bine. Amestecam pana cand gelatina este complet topita.
  • Lasam glazura sa se raceasca, la temperatura camerei, pentru circa 45-60 minute sau pana cand consistenta devine usor cremoasa.
Asamblare tort

  • Montam un cerc detasabil in jurul primei foi de blat. Insiropam foaia uniform cu siropul rece de cafea, apoi adaugam un strat de crema de cafea. Nivelam crema, adaugam a doua foaie, o insiropam si adaugam un strat de ganache de toblerone.
  • Acoperim cu a treia foaie, o insiropam si adaugam un strat de crema de cafea. Inchidem tortul de ciocolata cu ultima foaie, o insiropam si apoi imbracam suprafata si marginile tortului cu crema ganache ramasa.
  • Intindem crema ganache intr-un strat cat se poate de uniform si bagam tortul in frigider pana cand se raceste suficient glazura.
  • Asezam tortul de ciocolata pe un gratar si turnam glazura in centrul suprafetei tortului. Nu o intindem cu spatula, o lasam sa imbrace natural si uniform tot tortul.
  • Lasam tortul pe gratar, sa se scurga foarte bine, apoi il bagam la frigider pana a doua zi.
  • Eu am ornat marginile tortului cu un mix de fructe deshidratate (capsuni, zmeura, nuci macadamia, nuci pecan, etc) si pe deasupra cateva picaturi de ciocolata alba si coacaze proaspete.

Comentarii