Parfé de vanilie și nuci

Ingrediente :


- 200ml smantana
-  60g zahar
- 40g unt
- 1 varf de cutit de sare
- 40g miez de nuca
- 2 galbenusuri de ou
- 1 pastaie vanilie
- 480g caise la conserva
- 100ml suc de portocale
- 1 lingura zeama de lamaie
- 1-2 lingurite amidon alimentar
- 2 farfuri de cutit cardamom macinat


Mod de preparare :

1. Pentru glazură, se încălzește smântâna. Se caramelizează zahărul într-o oală, se ia de pe aragaz și se adaugă bucăți de unt și se amestecă. Se încorporează smântâna progresiv, se mai dă o dată în fiert pentru puțin timp, se rafinează cu sare și se pune la rece.

2. Pentru parfé, se toacă grosier nucile, se rumenesc într-o tigaie antiaderentă și se pun la rece.

3. Se bat gălbenușurile cu zahăr pe un pat de apă fierbinte până se obține o spumă densă, apoi se iau de pe patul de apă fierbinte și se mai bat 3-4 minute și se încorporează pulpa de la păstaia de vanilie.

4Se bate smântâna până devine fermă și se încorporează cu atenție împreună cu nucile în masa rece de ou cu zahăr.

5. Masa de parfé se toarnă într-o formă într-o tavă dreptunghiulară (cca 15 x 12 cm) acoperită cu folie alimentară.

6. Glazura se toarnă peste parfé, iar apoi se lasă peste noapte la înghețat.

7. Pentru sos, se scurg caisele, se colectează 5 linguri de zeamnă și se taie caisele fâșii. Sucul de portocale, zeama de lămâie și zeama de caise se dau în fiert. Se amestecă amidonul cu apă rece și cu amestecul rezultat se leagă sosul.

8. Caisele se adaugă în sos, se încălzesc pentru scurt timp și se rafinează cu cardamom.

9. Se scoate parféul din formă, se taie în 16 felii, se așază în farfurii și se servește cu sos de caise călduț.




Comentarii