Ingrediente :
- galbenusuri
- 180 g zahar
- 2 pliculete zahar vanilat
- 500 ml lapte
- 9 foite gelatina sau 15 g gelatina granule
- 250 g smantana pentru frisca
- 1- 2 portocale
- 1-2 banane
- 1 cutie compot de ananas (rondele)
- 1- 2 kiwi
- 200 g piscoturi de sampanie
Mod de preparare :
Se pune gelatina la inmuiat in apa rece . Se lasa sa se inmoaie 10 minute, timp in care se prepara crema.
Se pregateste prima data baia de aburi, celebra bain-marie, punand un vas, plin pe jumatate cu apa, la fiert. Cand apa clocoteste, se da focul la minim.
Se freaca galbenusurile cu zaharul intr-un bol mic si adanc pana ce se albesc. Se incalzeste laptele si se toarna peste compozitia spumoasa de galbenusuri; se transfera apoi compozitia intr-un alt vas, mai mic, care sa intre perfect in vasul cu apa clocotita de pe foc . Se lasa la bain-marie timp de aproximativ 10 minute, timp in care se amesteca des . Compozitia va fi destul de lichida, asa ca nu va speriati ! La final, crema se da deoparte si se lasa un minut sa se racoreasca. Se adauga apoi foitele de gelatina inmuiate si bine scurse sau gelatina granule, care posibil sa fi absorbit toata apa. Se amesteca bine si se lasa la racit. Daca vreti sa grabiti intregul proces de racire, scufundati vasul intr-un altul cu apa rece .
Se bate apoi frisca cu zaharul vanilat sau esenta de vanilie si se incorporeaza in compozitie. Crema se tine la frigider pana cand se pregatesc forma si fructele.
Se umezeste si se tapeteaza cu folie transparenta o forma de tort rotunda cu diam. de 26 cm .
Se pregatesc fructele: portocalele se feliaza pe latime, obtinand niste rondele frumoase si subtiri, si abia apoi se curata de coaja; kiwi la fel, iar bananele se taie in felii subtiri care se stropesc cu zeama de lamaie, pentru a nu se innegri. Peretii si fundul formei se imbraca in felii de ananas, kiwi, banane si portocale.
Se toarna jumatate din compozitia racita peste fructe si se niveleaza:
Se presara felii subtiri de banana sau bucatele de ananas . Tortul se tine 12-15 minute la frigider, ca sa se inchege putin compozitia:
Se scoate apoi de la rece si se toarna restul de crema deasupra, peste fructe. Usor, fara graba, in asa fel incat sa acopere treptat fructele. Nu va stresati daca totusi feliile de fructe incep sa “danseze” . Nu e deloc important ca fug din loc. Cand crema se incheaga, nici nu se va observa acest lucru, iar gustul tot minunat va fi!!!
La final, se aseaza un strat de piscoturi (pe care le insiropati cu suc de ananas din conserva) pe toata suprafata tortului, apasand usor:
Se acopera forma cu folie si se lasa la frigider pentru minim 4-5 ore , dupa care se rastoarna cu grija pe platoul de servit (nu uitati sa desprindeti folia transparenta) ..
Se poate orna cu frisca batuta ..
Comentarii
Trimiteți un comentariu